top of page
coronavirus

De homeopatische behandeling van Covid-19 en Long Covid

Klassiek homeopaten delen ervaringen

Het afgelopen jaar zijn we geconfronteerd met een nieuw virus dat een reeks zwakke punten in ons sociale en individuele leven heeft blootgelegd. De pandemie, die zich uitstrekt over maatschappelijke gebieden die zo divers en fundamenteel zijn als politiek, economie, gezondheid en onderwijs. Voor ieder van ons is in ons dagelijks leven, onze gezinnen en relaties dit uitgegroeid tot een nooit eindigende stresstest. Klassieke homeopathie moet zich ook bewijzen in het licht van deze uitdagingen van een ziekte met veel gezichten en met een zeer gevarieerd verloop.


Een jaar na de pandemie kunnen we nu zien dat een genus epidemicus (de gemene deler van Corona), zoals die vaak ook wordt aangetroffen bij een griepgolf, kan worden geïdentificeerd. Deze genus belichaamt niet alleen de symptomen van veel van degenen die ziek worden van Covid-19, maar heeft ook de existentiële angst in zich die verband houdt met de coronavirus-crisis. 

Homeopaten hebben vanuit de pandemische hotspots talloze ziektegevallen gedeeld vanuit Noord-Italië, de VS, Rusland, Zuid-Afrika, Spanje, India, België en Nederland. Het zijn aangrijpende verhalen die de angst voor deze ziekte uitdrukken, zoals weerspiegeld in het individuele lot van de getroffen mensen. Tegelijkertijd wekken ze hoop - zoals het verhaal van hoe elf oudere (rond de 80) SARS-CoV-2-positieve nonnen in een Zuid-Tirools klooster de infectie met een homeopathische behandeling overleefden.


Hoewel het vaak te moeilijk is om het effect van remedies in te schatten bij zo'n gevarieerde ziekte met een groot percentage schadelijke infecties, beschrijven homeopaten van over de gehele wereld vele voorbeelden met snelle verbetering en blijvend herstel.

In de meeste gevallen helpt dit ons het doel te bereiken om te voorkomen dat de ziekte zich ontwikkelt tot een ernstiger vorm die ziekenhuisopname vereist. Op deze manier kan homeopathie, indien gebruikt in de beginfase van Covid-19, een belangrijke bijdrage leveren aan het minimaliseren van de kritieke bottleneck in de behandeling die bij de pandemie wordt gevonden. Dit geldt ook voor de vaak langdurige ziekte die wordt gezien bij langdurig Covid- of post-Covid-syndroom. Naast constitutionele remedies kunnen de genus epidemicus-remedies hier een sleutelrol spelen.


Er zijn inmiddels een aantal nieuwe homeopathische remedies bekend die bij de ziekte en de nasleep kunnen helpen.


Ook hulp voor de gevolgen van de Coronacrisis
In de homeopathische praktijk zijn er veel collega's die zich niet zozeer bezighouden met de feitelijke ziekte Covid-19 als wel met de psychosociale - en bredere gevolgen van de hele coronacrisis. Mensen die last hadden van de sociale isolatie a.g.v. de lock-down konden goed homeopathisch geholpen worden. Homeopaten die niet in een hotspot werken, zien relatief weinig geïnfecteerde patiënten, maar eerder mensen met angst, paranoia, depressie, overbelasting en burn-out, vaak met een hele reeks psychosomatische symptomen die we waarschijnlijk nog vele jaren in verschillende gedaanten zullen tegenkomen. 

Long Covid

Er kan sprake zijn van langdurige corona als patiënten voor langere tijd na de besmetting met het coronavirus klachten houden. Het gaat bijvoorbeeld om vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, depressie of vergeetachtigheid (brain fog).


NB: De term Long Covid, die vaak gebruikt wordt, is afkomstig van het Engelse woord 'long' dat lang betekent.

Voor de behandeling van Long Covid kunt u een afspraak maken voor een behandeling om uw gezondheid te herstellen.

Contactformulier

Heb je een vraag over de behandelmogelijkheden van je klacht(en) of die van je kind? Neem gerust contact op. Je ontvangt binnen 48 uur reactie.

Bedankt voor de inzending!

Man holding Bottles of homeopathic globules on green fern background. Homeopathy medicine.
bottom of page